Kontakta oss och kom igång med yrkestrafiktillståndet!


Pris per månad

exkl. moms

  • 1 fordon- 3 400 kr

  • 2 fordon- 6 400 kr

  • 3 fordon- 8 500 kr

  • >3 fordon- Offert

Så går det till

  • Kontakta Oss - Ni kontaktar oss angående trafikansvarig konsult. Vi ser över ert behov och erbjuder vår lösning.

  • Skriv avtal - Vi skriver överenskommet avtal. Avtalet skrivs digitalt och kan direkt användas till ansökan.

  • Lämna in ansökan - Ni slutför ansökan om yrkestrafiktillstånd hos transportstyrelsen och anmäler vår konsult som trafikansvarig med bifogat avtal.

  • Samarbete - Vi inväntar transportstyrelsens goodkännande. Därefter har vi ett kontinuerligt samarbete med er verksamhet i fokus.

Varför ska du välja trafika?

  • Smidigt

    Våra konsulter har erlagt godkänt prov i yrkeskunnade för yrkesmässig trafik för gods. Fokusera på din verksamhet och spara tid. Vi värdesätter tydlig kommunikation vilket ofta bidrar till en smidigare process.

  • Snabbt

    Skriv avtal med en trafikansvarig konsult och kom igång med yrkestrafiktillståndet! Avtalet skrivs digitalt och kan direkt bifogas i ansökan. Det är ofta flera månaders väntetid på examensprov i yrkeskunnande. Därefter tillkommer flera veckors handläggningstid för ansökan om yrkestrafiktillstånd hos transportstyrelsen.

  • Kostnadseffektivt

    En stillastående verksamhet innebär uteblivna intäkter. Att anlita en trafikansvarig konsult är ofta en kostnadseffektiv lösning, framförallt på kort sikt. Anlita en trafikansvarig konsult från oss fram till dess ni har en egen utbildad trafikansvarig som kan ta över rollen.

Vad krävs för ett yrkestrafiktillstånd för gods?

Det ställs fyra krav för att få ett yrkestrafiktillstånd: krav på yrkeskunnande, fast etablering, gott anseende & ekonomiska resurser. Läs kraven i sin helhet HÄR.

Yrkeskunnande

Kravet på yrkeskunnande ska vara uppfyllt av dig som ska bedriva enskild näringsverksamhet eller vara trafikansvarig i till exempel ett handelsbolag, kommanditbolag, ideell förening, stiftelse eller aktiebolag. Hos juridiska personer som har yrkestrafiktillstånd ska det finnas minst en person som har särskilt ansvar för att verksamheten bedrivs enlig de regler som finns - en trafikansvarig. Om den trafikansvarige eller någon annan person som prövats för tillståndet byts ut eller om det tillkommer någon person som lämplighetsprövningen ska gälla, ska tillståndshavaren anmäla det till Transportstyrelsen.

Den trafikansvarige måste ha yrkeskunnandet och uppfylla det så kallade goda anseendet. En trafikansvarig ska:

  • Faktiskt och fortlöpande leda företagets transportverksamhet
  • Ha verklig anknytning till företaget (anställd, styrelseledamot, ägare, aktieägare, förvaltare eller vara konsult som trafikansvarig enligt avtal)
  • Vara bosatt inom gemenskapen (EU)
  • Den trafikansvarige ska kunna styrka sitt yrkeskunnande genom godkänt resultat vid skriftliga prov anordnat av Trafikverket. Yrkeskunnande från andra medlemsstater (EU) kan också godkännas förutsatt att intyg skickas till Transportstyrelsen och att intyget är i linje med Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 1071/2009.

Fast etablering

För att uppfylla kravet om fast etablering ska företaget förfoga över ett driftställe med lokaler där det bevarar sin centrala företagsinformation. Särskilda räkenskaper, personalhandlingar och handlingar som innehåller uppgifter om kör- och vilotider. Observera att en gatuadress måste användas. Transportstyrelsen godkänner inte en boxadress. Så snart ett yrkestrafiktillstånd beslutats ska det även finnas fordon som används i verksamheten.

Gott anseende

När en person eller ett företag ansöker om tillstånd att bedriva yrkesmässig trafik gör Transportstyrelsen en första kontroll av att de uppfyller kraven. För att inneha tillstånd behöver man vara etablerad i Sverige, ha tillräckligt yrkeskunnande, ekonomiska resurser och gott anseende. När tillstånd beviljas så registreras företaget och övriga prövade personer i vägtrafikregistret.

Vid prövningen av kravet på gott anseende beaktar Transportstyrelsen sökandens vilja och förmåga att fullgöra sina skyldigheter mot det allmänna, laglydnad i övrigt och andra omständigheter av betydelse. Överträdelser och andra missförhållanden som påverkar trafiksäkerheten ses som särskilt allvarliga i bedömningen.

Ekonomiska resurser

Du som ansöker om trafiktillstånd ska visa att du har tillräckliga ekonomiska resurser för att starta och driva företaget. Den sökande ska ha kapital och reserver på minst  9000 euro för ett fordon och 5000  euro för varje fordon som tillkommer därutöver.  Transportstyrelsen fastställer kursen i svenska kronor inför varje kalenderår. Detta görs i Transportstyrelsens föreskrifter.

De ekonomiska resurserna ska styrkas med uppgifter som är grundade på årliga räkenskaper som är bestyrkta av en auktoriserad eller godkänd revisor eller auktoriserad redovisningskonsult. Transportstyrelsen godtar i dagsläget redovisningskonsulter som är auktoriserade och medlemmar av antingen FAR eller SRF-konsulterna.

Konsult som trafikansvarig

Om trafikansvarig är konsult ska bestyrkt kopia av konsultavtalet bifogas ansökan. I ett konsultavtal ska det framgå att trafikansvarig ansvarar för:

  • Fordonsunderhåll
  • Kontroll av transportavtal och transportdokument
  • Grundläggande räkenskaper
  • Transportplanering för förare och fordon
  • Kontroll av säkerhetsrutiner

Det ska stå i avtalet att konsulten har uppdraget att vara trafikansvarig enligt artikel 4 i Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1071/2009 av den 21 oktober 2009 om gemensamma regler beträffande de villkor som ska uppfyllas av personer som bedriver yrkesmässig trafik och om upphävande av rådets direktiv 96/26/EG.

Förutom i privaträttsliga juridiska personer ska trafikansvarig även finnas i exempelvis statliga och kommunala organ som bedriver yrkesmässig trafik.

Vanliga Frågor

  • Vem behöver ett yrkestrafiktillstånd?

    Du som skall bedriva yrkesmässig trafik behöver ett yrkestrafiktillstånd. Yrkesmässig trafik är trafik som bedrivs med personbilar, lastbilar, bussar, terrängmotorfordon, traktorer med tillkopplade släpfordon (traktortåg) eller motorredskap med tillkopplade släpfordon och som innebär att fordon och förare mot betalning ställs till allmänhetens förfogande för transport av personer eller gods.

  • Var ansöker man om yrkestrafiktillstånd?

    Hos transportstyrelsen.

  • Vilka krav krävs för att få yrkestrafiktillstånd?

    Det finns fyra krav: gott anseende, ekonomiska resurser, yrkeskunnande och etablering.

  • Hur länge gäller ett yrkestrafiktillstånd?

    Tillsvidare, men det kan återkallas av transportstyrelsen om de anser att företaget inte längre lever upp till kraven.

  • Är det olagligt att bedriva verksamhet på väg utan yrkestrafiktillstånd?

    Ja. Det kan leda till böter eller fängelse i upp till ett år.

  • Vilka dokument skall bifogas i ansökan när en trafikansvarig konsult anlitas?

    En kopia av konsultavtalet där det framgår att trafikansvarig ansvarar för: fordonsunderhåll, grundläggande räkenskaper, transportplanering, säkerhetsrutiner samt kontroll av transportavtal.

  • Hur lång är handläggningstiden hos transportstyrelsen för yrkestrafiktillstånd?

    Tiden kan variera beroende på antal sökande men räkna med 4-8 veckor.

  • Vad kostar ett yrkestrafiktillstånd?

    Delprov 1 och 2 kostar 640 kr vardera om de skrivs under dagtid. Kvällar efter kl 1800 samt helger kostar varje delprov 830 kr. Därefter tillkommer transportstyrelsens ansökningsavgift på 5700 kr. En tillsynsavgift tillkommer årligen på 700 kr. Kostnader för utbildning, kurslitteratur samt styrkande om ekonomiska resurser från auktoriserad person varierar kraftigt.

Behöver du en trafikansvarig konsult till ditt yrkestrafiktillstånd?